Aan de slag zelf een waterlekkage in huis opsporen

Een lekkage in huis ontdekken kan behoorlijk wat onrust veroorzaken, maar het vinden ervan kan een uitdaging zijn. In deze blogpost vindt u enkele handige suggesties en een stappenplan om zelf een lek in huis op te sporen. Indien u de lekkage niet kunt vinden, delen we enkele handige suggesties.

In welke stappen kunt u zichtbare tekenen van een waterlekkage in uw woning vaststellen?

Voordat u begint met de zoektocht naar de lekkage, is het van belang om goed op te letten op zichtbare signalen van een lekkage. Controleer vochtplekken op muren, plafonds of vloeren, speur naar schimmelvorming, let op verkleuringen en ruik aan eventuele ongebruikelijke geuren. Deze indicaties kunnen u naar de plaats van de lekkage brengen.

Hoe controleert u potentiële probleemgebieden?

Speur naar dakpannen die ontbreken, beschadigde dakbedekking of slechte afdichting rond schoorstenen. Zoek naar vochtplekken, scheuren in tegels of lekkages in sanitair zoals de douche, bad of wastafel in de badkamer. Controleer de waterleidingen op duidelijke tekenen van lekkage, zoals druppels, vochtige plekken of verkleurde muren bij de leidingen.

Controleer goed op ongewone geurtjes rond afvoerkanalen en onderzoek de riolering op mogelijke tekenen van waterlekkage. Kijk naar radiatoren en leidingen voor vochtsporen en let op afwijkende geluiden. In sommige gevallen is een lekkage zo ernstig dat het al op diverse plekken te zien is.

Hoe kan u vochtigheidsmeters gebruiken?

Wanneer u een lekkage vermoedt die niet direct zichtbaar is, is het raadzaam vochtigheidsmeters te gebruiken. Middels deze handige apparaten wordt het vochtgehalte in materialen gemeten. Hoge vochtigheidsniveaus kunnen duiden op een lekkage, ook als er nog geen zichtbare signalen zijn.

Als stap 4: overweeg een akoestische inspectie

Let op mogelijke geluiden van waterstroming in leidingen. Dit kan een indicatie zijn van een lekkage, vooral als het geluid abnormaal is. Een stethoscoop kan helpen bij het vinden van de exacte locatie van de lekkage.

Wat te doen wanneer u de lekkage niet ontdekt?

Voorkom te veel eigen onderzoek of sloopwerk, zeker als u de lekkageoorzaak niet weet. Overbodig gesloop kan de schade verergeren. Als u na gedegen onderzoek de locatie van de lekkage niet kunt vaststellen, is het verstandig om Moorman Totaal Techniek Lekdetectie te laten helpen. Detectiespecialisten beschikken over geavanceerde technieken, zoals thermografie en akoestische detectie, om lekkages nauwkeurig op te sporen.

Snel een medewerker spreken?

Bel 085 106 1046

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Lekvrij wonen zo doet u dat
> De lekkages die vaak voorkomen in woningen
> Wat is lekdetectie eigenlijk